Fredagsdrinken

Whisky sour – så gör du den själv

En av mina absoluta favoritdrinkar är klassikern Whisky Sour. Den görs på mellan 3 och 5 ingredienser, beroende på hur man föredrar den. Bourbonwhisky, citronjuice, sockerlag och eventuellt äggvita och angostura.

Personligen föredrar jag att göra whisky sour med äggvita (har aldrig angostura hemma), tycker den är godast då. Och jag adderar gärna mer citronsaft än det vanliga receptet eftersom jag tycker ingredienserna kommer till sin rätt.

Mitt recept på whisky sour

1 drink

Du behöver:

  • 5 cl bourbonwhisky (t ex Maker’s Mark eller Jim Beam)
  • 4 cl citronsaft
  • 3 cl sockerlag
  • 1-2 msk äggvita
  • Stora isbitar till glaset
  • Ett whiskyglas eller martiniglas – ställ gärna detta i frysen innan så glaset är kallt!
  • Eventuellt skal från en ekologisk citron

Gör så här:

  1. Använd en shaker (proteinshakers fungerar utmärkt!) och skaka whisky, citronsaft och sockerlag i några sekunder.
  2. Lägg i äggvita, skaka i cirka 10 sekunder.
  3. Ta ut det kalla glaset ur frysen och ha i 2-3 STORA isbitar. (Varför ska det vara stora isbitar? För att isbitarna inte ska smälta utan bara ge kyla till drinken! Annars blir drinken lätt blaskig.)
  4. Häll upp drinken i glaset. Använd en zeststrimlare och dra längs citronskalet över glaset.

Tips! Jag testade att ha i cirka 1 cl Rose’s Lime i drinken och det blev superbra. Vill du använda Rose’s Lime kan du ta 1-2 cl mindre av sockerlag/citronsaft från originalreceptet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *