Vi åker till Milano! Missar nästan flyget och möts av solig vårvärme

Runt 05:15 i fredags morse stod en taxibil utanför porten med två trötta men peppade tjejer inuti – mot Arlanda! Vi åt frukost i lugn och ro, gick lite på Apoteket och passade på att gå på toaletten när vi hörde hur personalen ropade ut att det var Final Call för 06:55-flyget mot Milano. Vi hade helt glömt bort tiden och fick springa längs hela terminalen för att komma till rätt gate. Med andan i halsen var vi de sista resenärerna på flygplanet men nu var vi äntligen på väg.

• • •

Femton minuter innan vi landar är jag den enda som är vaken. Ur högtalarna ropar piloten ut att det är tio grader varmt och strålande väder i Milano. Utan att tänka mig för ger jag ifrån mig ett spontant glädjetjut vilket den italienska farbrorn på raden bakom skrattar lite åt och försöker göra ett likadant. Jag ler åt honom och väcker tjejerna. Berättar den härliga nyheter och vi är så uppenbart svältfödda på sol och vårvärme eftersom vi alla tre knappt kan sitta still i väntan på att få känna lite sol mot huden.

• • •

Det är enkelt att ta sig till området där vår Airbnb-lägenhet ligger. Milanos alternativ till Arlanda Express tar oss för 13 euro in till citykärnan där vi tar tunnelbanan en station för 1,5 euro. Enkelt att hitta, trafiken flyter på bra och när vi kommer upp från underjorden stannar vi till och tittar upp mot solen alla tre. Klassiskt beteende om man är svensk och vi skäms inte ens när förbipasserande tittar på oss. Vi är på plats halv tolv och har möjlighet att lämna våra väskor i lägenheten och fräscha till oss vid 13. Då kommer nämligen städarna och vid klockan 15 får vi checka in på riktigt.

Att slå ihjäl dryga timmen i ett soldränkt Milano är enkelt. Bara ett stenkast från tunnelbaneuppgången hittar vi rätt – en uteservering med uppställda glasväggar som skydd mot eventuell blåst, men med öppet tak för solens varma strålar. Vi slår oss ner direkt.

– En Aperol Spritz, tack!

Det mest givna when in Italien är såklart med på resans första beställning. Här äter vi en variant av brunch och är sådär härligt fnittriga som man bara blir när det känns som att hela kroppen bubblar av glädje och förväntan.

• • •

Tiden går snabbt och vi blir lätt stressade när vi ser att klockan är 12:57. Knappt fem minuter från uteserveringen ligger en smal tvärgata där vespor trängs med mindre bilmodeller, en espressobar och den högsta porten jag sett. Här ligger vår lägenhet. Kanske är det en kulturell grej, men att vi stressar och har dåligt samvete för att vi är någon minut sena gör ingenting när mannen med nyckeln dyker upp först tio minuter senare.

En stor tvåa i centrala Milano är vårt hem för de kommande dagarna. Högt i tak, med dörrar och skåp i mörk teak och genomgående stengolv i grön marmorering längs hela lägenheten. Längst in, i ena sovrummet, sträcker sig en tvådörrarsbalkong från golv till tak. Jag vågar gissa på att den bräcker 4,5 meter. Fönsterbrädena är djupa och har utan tvekan plats för både två och tre personer. Vi som inte ens mindes hur lägenheten såg ut blir väldigt positivt överraskade. Här laddar vi mobilen, testar solglasögon, byter om och njuter av att ha balkongdörrarna på vidgavel i mitten på mars.

• • •

Det är dags att möta Milano. Överallt finns det något att föreviga med hjälp av mobilkameran.

Av en slump väljer vi vänster istället för höger när vi kommer ut från vår tvärgata och bara några minuter senare tonar Duomo di Milano upp sig mot himlen. Hon är gigantisk – magnifik och häpnadsväckande på samma sätt. Jag blir hänförd och kommer på mig själv att stirra på alla de hundratusentals detaljer som ryms i bara fasaden.

Här finns en känd terass, Terrazza Aperol, som vi har spanat in sedan längre. Med utsikt över katedralen är den ett givet tillhåll för gäster som törstar för både Aperol och solstrålar. Givetvis ställer vi oss i kö och håller tummarna för att vi ska få ett bord på uteserveringen.

– Kom med här, vi har en trea ledig.

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.