Mat & dryck

Vegansk gryta med sting i

Ett av mina nyårslöften var att bära och använda mer färg i vardagen. Tänker att det även involverar kryddning – och mat..? Den här gula grytan är helt vegansk och med lagom mycket tuggmotstånd seglade den upp som en vegofavorit här hemma. Koriandern är pricken över i:et!

Jag tänkte faktiskt ha strimlad kyckling i med, men det fick inte plats i grytan. Tur det. Blev så, så gott ändå. Har liksom tanken kvar att det ”måste” vara animaliskt protein i alla måltider, så jag klappar mig själv på axeln när jag går utanför min bekvämlighetszon :). (Kan lätt bli lite besatt av hur mycket protein det är i en måltid, därav ”bekvämlighetszon”.)

Receptet är hämtat från Petra Tungårdens blogg, här är det med några små ändringar som jag gjorde:

Du behöver:

Svart ris
2 vitlöksklyftor
1 msk chiliflakes
1 msk curry
1 tsk paprikapulver
1 paprika
2 msk rapsolja eller olivolja (att steka i)
1 blomkål
2 salladslökar
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljong
salt och peppar
1 kruka koriander

Gör så här:

1. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs lök och vitlök tillsammans med chili och de torra kryddorna i olivolja i en gryta.

2. Skär blomkålen i små buketter och lägg i en skål.

3. Blanda ner kokosmjölk och buljong i grytan och låt det koka upp. Lägg i blomkålen och skivad paprika och låt den koka ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Hacka koriander rör ner i grytan. Servera med ris.

Haha, anledningen till att blomkålen är gul är för att jag hade ner den innan kokosmjölken… läste lite fel! Och bitarna bör vara mindre, jag fick klippa isär dom i grytan 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *