Tjejer, gå på era kallelser och ta cellprov!

c656b3be14f81f74bc909cf024138312

Hej alla kära! Imorse var jag hos gynekologen och tog cellprov. Tänk att det redan har gått 3 år sedan jag gjorde det för första gången, ha! Tiden går fort osv. Jag delar med mig av detta för att jag vet hur många tjejer som drar sig för att göra den här undersökningen. Antingen är det av rädsla för eventuellt negativt provsvar eller bara ren lathet…

Jag måste erkänna att jag imorse var lite sugen på att strunta i det. Tänkte “Jag kan sova lite, lite längre och gå dit på drop-in nästa vecka”. Problemet är att börjar man resonera så går det ofta en vecka… och en vecka till… en månad… och så har man glömt bort det. Tiden går, oftast fortare än vi både tror och önskar.

Jag har full förståelse för rädslan av att provresultatet när det kommer tillbaka efter 4-6 veckor kan visa cellförändringar. Jag är lite orolig över det, såklart. Jag vill, precis som du, behålla min hälsa och vara frisk. Men vad skulle alternativet vara om jag inte går på mina kallelser? Att strunta i att ta cellprov och därmed strunta i att upptäcka eventuella förändringar för att därefter, till slut, upptäcka när det KANSKE är försent? Jag vill verkligen inte hålla på med någon skrämselpropaganda, bara få er som tvivlar att förstå hur viktigt det är.

Varför tar man cellprov? För att se eventuella cellförändringar som kan vara ett förstadie av livmoderhalscancer.

Hur går det till? Det är som en vanlig gynundersökning, du ligger med benen isär och en barnmorska skrapar av några celler från livmodertappen. Det låter värre än det är och känns knappt. Hen använder en form av spatel och drar den mot livmodertappen och därefter en mjuk borste i livmoderhalskanalens nedersta del för att samla ihop celler.

Hur lång tid tar det? Själv undersökningen tar typ 30-60 sekunder och det känns knappt.

Kan man lämna cellprov om man har mens? Nej, boka en ny tid eller dyk upp på drop-in istället.

Kan man lämna cellprov om man är gravid eller har en spiral? Ja! Om du har spiral är det bra om du meddelar det innan så att barnmorskan är försiktig när hen undersöker dig. Det är ovanligt, men finns en minimalisk risk att hen drar lite i trådarna från spiralen.

Att ta cellprov kan rädda ditt liv. Vi tjejer blir kallade var 3:e år efter att vi fyller 23. Gå när du blir kallad!

Share:

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.