Förkylningssmoothie och resistent stärkelse

Happ, då verkar det vara min tur att bli förkyld… Kände mig hängig redan igår kväll och valde därför att hoppa morgonträningen. Det hjälpte föga, hela förmiddagen kändes huvudet tungt och vid lunch bestämde jag mig för att gå hem och jobba hemifrån. Hoppas verkligen att det bara är en dagspuck och att jag orkar jobba imorgon, oavsett om det är på kontoret eller hemifrån.

När jag kom hem bytte jag om till mjukiskläder, gjorde mig en vitaminproppad smoothie till lunch och la mig i soffan under täcket. Just nu skriver jag en artikel om hur hur livet blir bättre efter 40. ;)

Recept på resistent stärkelse-smoothie:

1,5 dl frysta blåbär
2 dl kokosvatten/kokosmjölk (osötad från GoGreen)
3 cm ingefära
5 myntablad
1 tsk chiafrön
0,5 dl vassleproteinpulver med vaniljsmak
Lite citronsaft
1/2 grön banan
0,5 tsk potatismjöl

Mixa allt i en stark mixer. 

Nu undrar ni nog varför jag har i en grön banan och potatismjöl? Det handlar om resistent stärkelse (RS) och hur det påverkar vår tarmflora och vårt blodsocker positivt. Studier har visat att RS hjälper kroppen att hålla ett lågt blodsocker i upp till 12 timmar, alltså även under tiden du intar andra måltider. RS finns just i bland annat potatismjöl och gröna bananer. Men! Potatismjölet måste intas kallt, annars blir det vanlig stärkelse (snabba kolhydrater) och bananen måste vara grön, inte gul/brun. Förutom att blodsockret hålls i schack så älskar tarmfloran RS och som studie på studie på studie visar så har vår tarmflora massor att göra med vårt psyke och vårt mående.

Det finns hur mycket som helst att läsa om RS och tarmflora, två stora hälsotrender att ta till sig. Kanske ska jag skriva ett längre inlägg om det? Om det önskas? :))

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *