Skräp i drinkar och världens bästa bartender

Under förra veckan var jag och min kollega Rosie (som bossar ELLE Mat o Vin) på ett pressevent på Penny & BillGrev Turegatan. Det var bartendern Josephine Sondlo som stod bakom baren och hon delade med sig av hennes resa till “VM för bartenderns” (det heter såklart inte så, men jag har tyvärr glömt bort tävlingens namn). För några månader sedan skrev jag om henne när hon vann pris som Nordens bästa bartender och nu har hon alltså deltagit i VM och kommit på en sjunde plats. Så coolt!

Bland annat pratade vi om höstens trender på barscenen och det handlar i korta drag om hållbarhet. Vi märker vart världen är på väg och det som är så spännande är att trender vi ser på barscenen även speglas i inredning, i vår matlagning och i vår klädkonsumtion.

Josephine berättade också hur hon tänkte inför tävlingen och hur varje detalj spelar roll. I en del skulle hon göra en drink som speglade hennes arv vilken serverades i ett glas från Iittala som heter Ultima Thule och vars design ska påminna en om hur isarna i Lappland ser ut när de smälter. Drinken var en del av hållbarhetstemat och innehöll bland annat ananasskal och vassle från överbliven yoghurt – låter kanske lite sådär, men var oerhört god och särskilt till salmalaxen vi fick äta till.

Den tredje och sista drinken Josephine presenterade för domarna var en charmig flört till Sveriges stolthet: Ikea. Billy är Ikeas mest sålda produkt (en bokhylla för övrigt) och paketet (som i tävlingen var mer komplicerat) skulle symbolisera “Gör det själv”-idén som Ikea har. Och det ÄR kul att blanda sin egen drink, vilket såklart också domarna tyckte och idén gick hem hos dem med. Det här var en Bloody Mary.

Höstens trender på barscenen dyker upp på ELLE Mat o Vin inom kort, jag länkar då! :)

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *