Risken för att drabbas av stroke, “Rör inte min biff din veganfascist” och läkande mat

Det här är intressant! Jag upplever att vi blir allt mer införstådda med hur kost påverkar vår hälsa och jag tycker det är super. Men givetvis är det inte en öppen dörr att sparka igenom. När det gäller kunskap kring vår hälsa handlar det om betydligt mer än bara ”nya rön kring x” – hur vi äter och tränar har blivit så personligt och en stolthet hos många. Ta bara all (negativ) information om köttindustrin och folk blir helt rabiata och skriker “RÖR INTE MIN GRILLADE OXFILÉ DIN VEGANFASCIST!”. Var och en vet bäst själv och ”Gud förbanne att mina kunskaper inte längre är aktuella”. : )

Jag tror det är viktigt att åtminstone ha ena örat, då och då, riktat mot nya rön inom hälsa. Verkar den här kunskapen vettig och sann? Kan det vara något för mig att ta in?

Jag har en historik av hjärt- och kärlsjukdomar i min släkt och jag visste inte hur stor risk jag löper för att drabbas förrän bara för några veckor sedan. Det är genetiskt betingat men till stor del spelar även vårt levnadssätt in. Eftersom jag är livrädd (!) för att drabbas av en stroke vill jag såklart leva på ett sätt som minskar risken, åtminstone den del jag kan påverka. Att då få ta del av kunskap kring vilken typ av mat jag bör äta mer av och vilken typ av mat jag kan minska på är av högsta vikt för mig. (Tycker ärligt talat det är konstigt att det inte är av intresse för alla, men var och en sköter sig själva såklart. Bara en stilla undran.) Sen får man inte glömma bort att vi lever ett kort liv och vi kan inte ständigt förbereda oss inför framtiden. Det gäller samtliga delar av livet; sparande (spara en buffert men glöm inte att njuta idag med), romantik (vänta inte till speciella årsdagar, fira relationen varje vecka), hälsa… Man gör så gott man kan. Men att helt vända dövörat till tycker jag är naivt.

Enligt en avhandling som publicerades på Sahlgrenska Akademins hemsida i april 2015 kan man dra kopplingar mellan ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och rökning, fetma och låg aktivitet. Men att sluta röka, gå ner till en hälsosam vikt och träna mer var inte hela receptet för att minska risken. Den största faktorn var arvsanlaget och hade man en speciell gen löpte man alltså större risk, även om man gjorde som ”man ska”. Att leva förebyggande på det här viset kan dock skjuta på ”anfallet” men det eliminerar inte risken. Eftersom jag inte vet om jag har den genen eller inte tänker jag göra det jag kan, alltså lyssna på vetenskapen och leva så förebyggande jag kan – och samtidigt göra sådant jag mår bra av.

Samt verkligen ta tag i att börja yoga och stressa mindre. På riktigt!

Källa: http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/vara-gener-bestammer-om-en-forandrad-livsstil-skyddar-mot-hjartsjukdom.cid1286148

 

Mer från min blogg på samma ämne:

Hur jag finner välmående, får ett bättre liv och en frisk framtid

Dag 2 på High Performance Academy, angående våra inrutade vanor och hur vi vägrar att se negativa mönster

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.