Restaurangtips i Prag: Nota Bene

Här kommer ett grymt tips till er som letar efter en fantastisk matupplevelse i hjärtat av Prag. Restaurangen Nota Bene hittade jag via Yelp då vi bor så nära som 700 meter ifrån, men jag vill påstå att den är värd att ta en taxi till om ni inte bor nära. Och boka bord! Vi kom dit tidigt och fick det sista bordet som inte var reserverat, alla andra hade bokats i förtid. Ren och skär tur, med andra ord.

Nota Bene ligger på en bakgata och man tror att man har kommit fel när det man ser är klotter, smuts och skyltar som verkar ha levt ett eget liv sedan de sattes upp i mitten på 1980-talet. Men låt inte omgivningen lura er.

Restaurangen i sig är relativt liten men har ändå många bord och ger mycket plats. De tegelstensklädda väggarna ger en gemytlig känsla och det känns inte alls som att vi är i Prag utan snarare New York eller någon annan mer kulinarisk stad. Men det är inte den gemytliga känslan som man kommer dit för och inte heller är det drinkarna. Just drinkar verkar de inte ens ha, så att fundera över vilken fördrink du ska välja kan du skippa direkt.Däremot finns det gott vin och ölen ska vara något utöver det vanliga enligt både recensioner jag läst och mitt sällskap. 

Vi började med ett varsitt glas rosévin och en stor öl. Till varmrätt beställde Jesper en lågbakad fläsksida med IPA och både mamma och jag en mediumgrillad oxfilé tillsammans med lokalproducerat rödvin.

Jesper, som har jobbat på bland annat Riche och F12, var helt tagen av sin maträtt – blir han det, då vet man att det är riktigt bra käk.

Den här oxfilén var perfekt grillad. Alltså verkligen perfekt. Hårt yttre med ett inre som bara föll isäääääär… Rödbetspurén tillsammans med kantarellerna och sparrisen var helt otrolig i kombination. Jag tycker det är fascinerande hur man kan skapa maträtter som står sig utan mycket sås och klassiska tillbehör som potatis, ris eller pommes frites. Det räcker med grymma råvaror och en gedigen smakkunskap. Wow!

Till efterrätt delade vi alla tre på en cheesecake som jag lika gärna kunde skippa. Den var inte särskilt söt alls, så toppen för den som gillar det. ;) Jag föredrar dock en söt, riktigt smakrik cheesecake – och gärna frozen. Men 10+ för fotovänlig efterrätt!

Hela middagen med två glas rosévin, två glas öl, två glas rödvin, tre maträtter och en efterrätt gick på cirka 800 kronor. För hela sällskapet! Helt otroligt för en sådan matupplevelse som denna.

Share:

2 Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.