Reklam: Skolverket hösten 2017

I inlägget förekommer reklam för Skolverket

Du som inte går i skolan längre. Minns du hur det var att sitta bakom en bänk och lyssna uppmärksammat på vad läraren sa? Ta in informationen och så småningom kunna omvandla den till kunskap. Med tiden också våga ifrågasätta eller utveckla ett resonemang som läraren hade. En bra lärare ger inte bara eleverna en grundplåt av kunskap utan hjälper dem också att växa upp. Kanske till och med utan att eleverna märker det själva.

Jag minns flera av mina gamla lärare från skolan. En av mina fritidspedagoger hade kritvitt hår, var mjuk i kroppen och var alltid glad. Jag minns att hon alltid lyssnade på mig när jag sa att jag ville pyssla (vilket var i princip hela tiden) och att hon tog fram allt från lim till överblivna tygstycken och kartongbitar. Sedan fick jag pyssla bäst jag ville. Det blev inte alltid tjusigt, men att jag fick uttrycka mig var guld värt. Någonstans där känns det som att min kreativa ådra fick fart.

Några år senare hade jag Inger som klassföreståndare. En äldre kvinna som spelade piano i klassrummet och som berömde mig för min skrivstil. Som sa att jag skulle våga ta för mig mer och att jag hade ambition. Men att jag behövde lugna ner mig lite. Jag tryckte nämligen så hårt jag kunde med blyertspennan på pappret varje gång jag skrev något, vilket hon trodde var ett tecken på någon form av prestationsångest eller stress.

Men det jag aldrig glömmer är att hon sa att jag hade ambition. Jag var ambitiös. Hon sa det på ett föräldrasamtal framför mina föräldrar och jag log generat. Minns det som det var igår. När Inger sa att jag hade ambition, då hade jag det. Om Inger sa att jag kunde bli vad jag ville, då kunde jag det. Strunt samma att jag inte hade MVG i alla ämnen när jag började gymnasiet, för någon gång för länge sedan hade en av mina lärare trott på mig och sagt att jag kan bli vad jag vill. Och det sitter i än idag.

Vill du göra skillnad för någon? Ge personen rätt verktyg för att lyckas senare i livet?

Sök då till läraryrket innan den 16 oktober.

I inlägget förekommer reklam för Skolverket

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *