Mat & dryck

Recept till julfika: lussebullar med lingongrädde

Det här receptet hittade jag hos Jennys matblogg (och bilden är hennes med), det ser helt otroligt gott ut och något jag bara måste testa inom kort. Det är alltså lussebullar med lingongrädde och mandelmassa. Mums!

Julfika: lussebullar med lingongrädde och mandelmassa

Du behöver:

  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 kuvert med saffran
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 burk ( 250 g) kvarg eller creme fraiche
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • cirka 15- 16 dl vetemjöl

Fyllning:
Mandelmassa + ovispad grädde

Lingongrädde:
Vispgrädde, rårörda lingon + florsocker

Så här gör du:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Mortla saffranet med lite av sockret.
  2. Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och mjölk och värm upp till fingervarmt 37 grader.
  3. Rör ut lite av degvätskan med jästen, rör tills det löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sockret, kvarg, salt och ägg.
  4. Arbeta i nästan allt mjöl. Pudra över lite mjöl och täck med bakhandduk, låt jäsa i 30-40 minuter.
  5. Baka sedan ut till lussebullar. Låt jäsa ytterligare i 30 minuter.
  6. Pensla dem med uppvispat ägg och ställ in i mitten på ugnen på 225 grader i cirka 8-12 minuter beroende på hur stora de är.
  7. Låt dem svalna helt innan du fyller dem med fyllningen.
  8. Jennys tips: rör ihop mandelmassan med ovispad grädde till en lagom konsistens. Sedan vispa grädden tillsammans med rårörda lingon, sötar med florsocker till en lagom söt blandning. Fyll lussebullarna och servera genast.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *