Privatekonomi – om att spara, dela lika och planera för sina mål

Jag har skrivit en del om privatekonomi och min vilja att bli bättre på det och märkt att många av er är nyfikna och blir inspirerade. Kul! Jag har också märkt att ekonomi är något vi inte gärna diskuterar eller helst känns vid, vilket är jättetrist.

Många anser att det är fult att prata om pengar, men jag tror tvärtom att vi skulle vinna en hel del på att dela med oss av spartips, aktier vi har och tror på, misstag vi gjort eller bara tankar kring ekonomi.

Jag förstår om man inte vill diskutera sin lön med sina kollegor men med sina närmaste vänner ser jag inget hinder i att diskutera olika ekonomiska frågor. Det kan tvärtom vara ett sätt att hjälpa varandra framåt i karriären.

Varför ska man ha en budget?

Jag fattar att det för vissa låter svintrist att ha en budget och hålla koll på sina utgifter. Men genom att få koll på vad du lägger dina pengar på (var realistisk nu!) och ta reda på vad som är viktigt för dig i livet kan en budget hjälpa till att komma dit. Älskar du dyra handväskor? Planera då dina utgifter så att du kan spara till en ny handväska. Vill du resa? Äta bättre mat? Gifta dig? Öka ditt sparkapital? Gör då en budget!

Vill också tillägga att det är så här jag lägger upp min ekonomi och det fungerar perfekt för mig, men det finns säkert hundra andra tillvägagångssätt och säkert flera som är både bättre och smidigare. Men det är inte poängen. ; )

Sedan november har jag gjort en detaljerad budget som sträcker sig fram ungefär ett halvår i tiden (tanken är att den ska uppdateras allt eftersom) och den senaste veckan har jag gjort den ännu mer detaljerad och blivit mer tydlig och realistisk. Så här gör jag!

boende-budget

Boende

Jag äger en bostadsrätt som jag betalar hyra på och ett bostadslån där jag betalar amortering och ränta. Eftersom jag har flyttat ihop med Joakim nu hyr jag ut min lägenhet i andrahand. Den hyra jag tar är skälig för område, storlek, skick och möblemang och täcker mina utgifter för den lägenheten.

Jag betalar hälften av de kostnader Joakim har för sin lägenhet, som också är en bostadsrätt. Men bara utgifter på sådant jag brukar; hyra, städning, el, garage, tv.

Jag betalar inte något på hans bostadslån eftersom det är just hans lån och även en del av den (troliga) vinst han kommer få när han säljer lägenheten. Jag betalar ju på det lån jag står på, alltså min lägenhet.

Procentuellt eller 50/50 när man är sambo?

Joakim tjänar betydligt bättre än vad jag gör men eftersom jag nästan kommer upp i hans intäkter med min andrahandsuthyrning och vissa andra intäkter har vi gjort så att vi betalar 50 % var. Jag tycker att man delar upp utgifterna procentuellt, så att båda får lika mycket över när man har betalat räkningar. Om det rör sig om någon tusenlapp spelar det ingen roll men om jag (eller han) får ut typ 5000 kronor mer tycker jag det är rättvist att man delar upp det per procent.

Obs! Innan vissa av er argumenterar för motsatsen: Det här tycker jag är mest rättvist om man är sambo men om man är gifta och/eller har barn är det givetvis en annan sak. Eller om man äger olika delar av ett gemensamt boende.

Till syvende och sist handlar det om att man ska hitta ett sätt som fungerar för båda i en relation och hur man gör det har ingen annan att göra med. : )

budget-1

Mina utgiftsposter

Delat boende: hyra, städning, el, garage, netflix, radiotjänst, matkonto.

Boende (allt som rör den lägenheten jag äger): hyra, amortering, ränta, bredband, el, gas.

Träning & hälsa: Spotify, gymkort, naprapat, tennislektioner.

Studier/jobb: CSN-lån (avbetalning), Photoshop.

Försäkringar: hemförsäkring (för den lägenhet jag äger), personförsäkring.

Utseende: frisör, fransar.

Transport: SL-kort.

Välgörenhet: Röda korset.

Övrigt: Kläder/shopping.

För mig fungerar detta bra. Om jag märker att jag en månad har större utgifter än den förra får jag helt enkelt strunta i någon av de rörliga och frivilliga kostnaderna som “frisör” eller “kläder”. Svårare än så är det inte. 

Varför inte ha en kategori för “Övrigt” och ha allt som inte är fasta kostnader där? 

För att jag vill veta vad exakt jag lägger pengar på! Inte ha en kategori med pengar på som jag inte vet vad jag gör med. Jag vill ha kontroll, helt enkelt. Därför lägger jag till underkategorier som “frisör”, “fransar”.

sparkonto-budget

Sparkonto, då?

Jag har fyra “sparkonton”:

1. Buffert. Om något händer; jag förlorar jobbet, något i lägenheten går sönder, en tandläkarräkning är skyhög… Osv. Dessa pengar rör jag enbart i nödfall.

Varje månad har jag som mål att lägga minst 10 % av mina intäkter i det här kontot.

2. Roliga saker. Det här kontot är till för “vardagslyx” som att gå ut på en dyrare restaurang, köpa present till någon etc…

Här lägger jag en viss peng varje månad, det är olika från månad till månad.

3. Aktier. För att köpa aktier, helt enkelt. Jag har inte börjat göra det på allvar än, så pengarna ligger där tills jag är säker på vad jag ska köpa. Planen är att det här kontot inte ska finnas när jag väl har börjat med aktier.

4. Resor. För att resa, helt enkelt! Den här kategorien är nedbruten i flera underkategorier som Malaysia (vi reser 15 januari), Rom (16 mars), Spanien och kanske en vinterresa.

Hur mycket jag lägger i det här kontot är olika för månad till månad, just denna månad är det en hög summa eftersom vi reser till Malaysia om några veckor.

Det handlar helt enkelt om att planera och inte komma på att jag vill göra något samma månad som idén väcks.

Intäkter

Här har jag samtliga intäktsposter, stora som små. Lön från mitt jobb, andrahandsuthyrningen, Tradera/liknande och småjobb för mina föräldrar.

Program?

Jag använder mig av Excel där jag enkelt kan se mina intäkter minus utgifter för den månaden. Genom att skriva upp varje månads budget ser jag också om någon månad blir tajt. Då kan jag planera att lägga bort en summa från en tidigare månad som går över till kommande månads räkningar. På så sätt behöver jag aldrig använda kredit eller ta från sparkontot.

Jag har inte delat upp räkningarna i kvartalskostnader utan skriver helt enkelt ner den kostnaden på den månad fakturan kommer.

Så här ser en månad ut för mig (dock har jag raderat alla siffror):

budget-2017

Några snabba punkter:

1. Prioritera en buffert. Du vet aldrig när tvättmaskinen går sönder. Eller du måste till tandläkaren för att du tuggat sönder en tand. Osv.

2. Vad är viktigt för dig? För mig är det att resa och därför prioriterar jag det i mina utgifter.

3. Du blir mycket sällan rik på din lön, du måste investera pengarna. Aktier, fonder, passiv inkomst. Vad kan du göra för att öka dina intäkter?

4. Var realistisk. Jag märkte att jag handlar impulsivt många gånger; en skjorta där, en kaffe där… Antingen slutar jag med det eller så lägger jag in en post i mina utgifter som “tillåter” mig att köpa sånt.

5. Jämför dig inte med andra. När jag var student fanns det inte möjlighet att lägga undan pengar vilket gjorde att jag inte hade särskilt mycket pengar över. Samma sak när jag precis hade tagit examen. Det är klart att någon som har jobbat i 10 år har mer pengar över än en nyexaminerad! Gör en budget som funkar för DIG och gör det bästa av situationen.

En budget kan se hur bra ut som helst på pappret men om du inte följer den fyller den inte sin funktion.

Det var mina tankar, tips och erfarenheter :) Gott nytt år vänner!

Share:

6 Kommentarer

 1. J
  12/30/2016 / 21:23

  Hej Thowe,
  Vilket bra inlägg!
  Jag och min pojkvän ska snart köpa lägenhet tillsammans. Vi båda pluggar, men min pojkvän driver också ett eget företag och på så sätt tjänar han betydligt mer än mitt CSN-lån och låga extrajobbs-lön. Hur tycker du att man gör i sådana situationer? För honom är det mycket enklare att lägga undan pengar till resor osv än för mig, just på grund av att han går ett program som tillåter betydligt mer jobb än mitt program. Jag vet inte ifall jag skulle våga/klara av att ta upp pengafrågan att dela upp procentuellt. Vi har en väldigt tur att vi kan få halva lägenheten av mina föräldrar = ingen amortering utan en månadskostnad på ungefär 2-3000kr för boende.
  Kram och gott nytt 2017!

  • Thowe Wagner Larsson
   Författare
   01/02/2017 / 15:32

   Hej J! Tack! :) jag kommenterar i ett separat inlägg. Kram! Och detsamma! <3

 2. Alex
  12/31/2016 / 07:49

  Så bra!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.