Pressfrukost och kaffekunskap hos Nespresso

nespresso1 nespresso-5 nespresso-7I onsdags var jag bjuden till Nespressos kaffetasting ihop med A-house och Jung Relations. För mig som vanligtvis dricker kaffe med mjölk var det en liten utmaning att dricka espresso, men det hela var så intressant att jag fick i mig kaffet utan problem.

Vi testade nämligen att göra kaffe på olika vattenkällor (hemifrån, Stockholmsvatten, vatten från Toscana med mera) för att känna hur smaken ändrades beroende på om vattnet var hårt eller mjukt. Det har att göra med mängden kalcium och magnesiumjoner, i Stockholms har vi mestadels mjukt vatten medan till exempel Köpenhamn har världens hårdaste vatten. Hårt vatten ger en beskare smak vilket man bör ta hänsyn till när man framställer kaffets aromer. Spännande!

nespresso-9 nespresso-4

Vi testade även att göra kaffe i olika temperaturer eftersom deras nya maskin låter en göra precis det. Nivå 1 var mildast och även min favorit (inte så konstigt eftersom jag är van att dricka med mjölk!) medan nivå 3 var alldeles för beskt. Nivå 2 är den temperatur de andra Nespressomaskinerna är förprogrammerade till. Värme kan nämligen reglera hur mycket beska och syra som kommer fram i kaffets smak.

En spännande grej, testa att svälja ner en klunk espresso med vanligt vatten respektive kolsyrat. Kolsyran gör att kaffets aromer sprider sig i hela munnen vilket ger en fylligare smak. Nästan lite oljigt också, ansåg jag. På ett bra sätt! Ska du testa olika espressos är alltså kolsyrat vatten det du ska svälja ner kaffet med.

Tack till Nespresso och Jung för att jag fick närvara : ) Om ni är nyfikna på maskinen eller vill nörda ner er i kaffe kan ni läsa min artikel på ELLE Mat & Vin (klick!)

 

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.