Nyttigt adventsfika/julgodis tips 1: lussebullar!

Såhär inför advent och jul är det många som önskar recept på lite mer hälsosamma alternativ till fikabordet. Pepparkakor och lussekatter är det få som vill tumma på och just därför tänkte jag dela med mig av två recept som båda är glutenfria och sockerfria. Jag har inte testat mig av recepten själv än så om ni gör det i helgen inför första advent får ni hojta till och recensera! :) Varje fredag nu de kommande tre veckorna (fyra med denna inräknad) kommer jag att dela med mig av recept på adventsfika, julgodis med mera. Först ut: lussebullen!

 

nyttiga-lussekatter-adventsfika

Recept 1: Lussebullar utan vetemjöl och socker

(Receptkälla: Hälsosaminspiration.se)
Ingredienser:
6 ägg
4 msk stevia
0,5 dl kokosmjölk
1 dl kokosolja
1 dl kokosmjöl
1 paket saffran (0,5 gram)
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling
Russin till dekoration

Instruktioner:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och stevia poröst. Smält kokosoljan och vispa ner den i äggblandningen tillsammans med kokosmjölk och saffran. Blanda alla torra ingredienser i en annan bytta och blanda sedan ner alltsammans i äggblandningen. Låt degen svälla i ca 10 minuter. Blöt sedan händerna i kallt vatten och rulla degen till små avlånga korvar och forma dem sedan till lussekatter. Degen är väldigt kladdig och kan vara svår att forma, men så länge man blöter händerna ordentligt innan man formar varje korv så kommer det gå galant. Lägg sedan lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper. Vispa upp 1 ägg och pensla lussekatterna samt tryck ner ett russin i varje hål. Grädda i ugnen i ca 20 minuter.

 

Recept nr 2: lussebullar med dadlar och dinkelmjöl.

För den som inte är känslig för mjöl men ändå önskar en sockerfri lussebullar finns det ett längre recept att hämta hos Lilla Matdériven här (länk!)

Trevlig advent, kära läsare♡

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.