Nu ska jag bli en jävel på privatekonomi

Nu har jag bestämt mig för att verkligen få stenkoll på min ekonomi. Jag har varit rätt slarvig av mig och tänkt att jag har råd och att jag alltid har ett sparkapital att ta ifrån (skäms). Men efter att ha tänkt så, och kanske levt lite väl över mina tillgångar, så får jag bita i det sura äpplet när jag nu märker att mitt sparkapital bara minskar. Jag avskyr att se mina konton bli mindre så nu är det dags att bli proffs på privatekonomi en gång för alla.

Varför?

Jag är väl medveten om att det inte går att bli rik på sin lön. Det gäller att investera sina pengar och helst hitta en passiv inkomst. Det är här jag behöver fundera, vad kan jag investera i för att få mina pengar att växa och hur hittar jag en passiv inkomst? Jag har redan en del idéer och det är spännande att se vad som blir av i framtiden.

Min största motivation för att göra detta är tro det eller ej inte mitt kontrollbehov (vilket jag ju tydligen inte har med tanke på hur slarvig jag är med detta?!) utan att leva ett mer avslappnat liv om ett par år med min familj. En av de rädslor (faktiskt) jag har är att behöva leva från lön till lön och inte vara säker på om jag/vi skulle klara det om något oförutsett sker. Det är därför jag är så noga med att alltid ha ett sparkapital, även om jag nallar ifrån det då och då.

Jag vill kunna resa ett par gånger per år. Bo där jag vill bo. Skämma bort mina nära och kära när jag vill. Köpa kläder i bra kvalité till kommande barn. Äta hälsosam mat. Unna mig/oss ofta. Äta ute. Ha en bra och säker bil. Osv.

Pengar är inte allt, men brist på pengar är ett orosmoment och kan man radera det ur sitt liv kan man lägga energi på annat. Det är min största drivkraft. Att som vuxen och så småningom som förälder kunna jobba hårt för både jobb och familj utan att det är pengarna som styr.

pengartips

Vad har jag gjort hittills?

1. En rejäl budget med ärliga siffror. Jag har tidigare skrivit upp mina fasta utgifter och tänkt att jag ju har MASSOR av pengar kvar, men när jag tar en närmare titt på vad jag lägger pengar på behöver jag nog ha några spalt för annat med. Inte bara “övrigt” för då har jag ingen koll.

2. Alla utgifter, till och med de minsta, ska noteras. Även alla intäkter, även här de allra minsta. Har en tendens att hårdra detta och bara skriva upp de stora siffrorna. På det sättet kommer jag aldrig få koll!

3. Laddat ner appen Tink. Har någon av er använt er av den och vad tycker ni? Jag är, som jag skrev i punkten ovan, dålig på att logga småköp på typ ICA men några köp här och där blir lätt några hundralappar i veckan som blir tusenlappar i slutändan.

4. Sålt av möbler och kläder jag inte använder eller har tröttnat på. Jag vill bli av med så mycket som möjligt (har på senare tid tyckt blivit mer lugn i sinnet av färre saker, konstigt ;-) ) och det som inte har ett andrahandsvärde skänker jag.

Vad är nästa steg?

1. Gå en aktiekurs. Jag och Sofia är på reservplats för en aktiekurs om några veckor men om vi inte får plats där är tanken att hitta en så fort som möjligt. Både brorsan och pappa håller på med aktier och jag är riktigt taggad på att lära mig. Alla som köper och säljer aktier tjänar inte pengar men första steget är utbildning och kunskap om aktiemarknad, så småningom kommer jag att vara trygg nog och veta tillräckligt mycket för att göra bra klipp. Det är jag övertygad om.

2. Se över vad jag faktiskt lägger pengar på (se steg 2 och 3 ovan) och utvärdera vad som verkligen behövs och vad jag kan skära ner på.

3. Bli tråkig. Alltså helt enkelt bli bättre på att tänka långsiktigt och inte ge efter så fort jag är sugen på en utemiddag.

Hoppas ni också blir motiverade att se över och ta tag i er ekonomi : )

Share:

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.