Mitt mående och hur min menscykel spelar roll i det hela – ett långt projekt

Jag genomför ett experiment just nu. Det sträcker sig över flera månader, ja egentligen hela året om jag verkligen ska få bra underlag. Det handlar om att få större förståelse för min kropp, mitt humör och mitt mående.

När jag satte in en kopparspiral fick jag oerhörda menssmärtor. Det var på den nivån att jag kunde vakna mitt i natten av att det kändes som att mitt bäcken höll på att gå sönder. Det ilade ner i ljumskar, lår och rumpa och ibland trodde jag att mitt blygdben var kluvet mitt itu. Det värsta var att det inte enbart skedde under mens utan jag kunde utan förvarning få ont mitt i menscykeln. Givetvis har det påverkat mig och jag har varit djupt orolig för att det är något annat men också väldigt nedstämd över att ständigt ha ont. (Är egentligen inte helt hundra på att alla smärtor är just menssmärtor, och det är en del av experimentet.) Jag har haft sömnproblem och avbokat helger och kvällar med vänner för att jag antingen inte klarar av att röra mig eller är så avtrubbad av smärtan att jag inte är något roligt sällskap. Så av naturliga skäl gav jag upp efter ett halvår och bytte till hormonspiral. Den utvärderar jag fortfarande, men jag hoppas att jag mår bättre av den eftersom jag inte har så många andra alternativ.

När det här tog fart började jag på allvar dokumentera när jag mådde dåligt för att se hur ofta det faktiskt var. Sedan september har jag dagligen använt mig av en app där jag med några korta “knapptryck” lägger in om jag har haft ont, sovit dåligt, varit irriterad (eller väldigt glad!) och liknande. Sådant som avsticker från normen. I veckan la jag in ALLT i ett Exceldokument där jag har full koll på mina senaste menscyklar och i detalj kan se hur jag har mått i princip varje dag under dessa månader. 

Vissa har PMS innan mens, några under, några efter och en del har inte alls. Vissa mår toppen under ägglossningen och vissa mår illa och blir svinsura. Vissa har ägglossning kort efter mens, några efter halva menscykeln och några relativt nära mensen. Alla är vi olika och genom det här hoppas jag hitta mönster i hur jag fungerar för att underlätta mitt liv.

Om jag vet med mig att jag varje månad blir väldigt ledsen och gråtmild kort efter mens, ja då kanske det är lättare för mig att förstå att känslan av att jag är värdelös beror på hormoner och att den går över snart. Om jag vet med mig att jag är lättirriterad i mitten av min menscykel kan jag ha det i åtanke när jag blir arg på Jocke enbart för att han andas (typ). Förstår ni vart jag vill komma? Det forskas så himla lite på kvinnor, vår hälsa och våra hormoner så vill man åtminstone komma någon vart på vägen får man göra det själv. Och är man en analysnörd som jag är det alldeles perfekt med ett sånt här långt projekt – speciellt eftersom jag enbart kommer att vinna på det! :) 

Share:

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.