Livet ska inte vara praktiskt – Om att leva sitt eget drömliv

Jag har så många drömprojekt som jag vill göra och det är en härlig känsla att känna en liten eld brinna djupt inom en. Jag vet att jag har skrivit om det tidigare, att några gånger om året spritter det i kroppen av rastlöshet och jag vill bara ta det där första steget mot alla drömmar jag har. Föreställ er att ni sitter och lyssnar på en person som pratar riktigt, riktigt långsamt och ni vill inte stressa, men måste samtidigt bege er om ni ska hinna med ert tåg, så fingrarna trummar nervöst på bordet, benen skakar och inom dig kan du inte tänka på något annat än “SKYNDA PÅ DÅÅÅÅÅ!”. Precis så känner jag just nu!

Nu kanske ni undrar “Varför gör du det inte då? Ta första steget mot allt det där?”. Bra fråga. Den största frågan av dem alla, egentligen. Svaret?

Rädsla. Och praktiska orsaker.

Tyvärr (?).

Jag minns inte vem som skrev det, men nyligen läste jag “Livet ska inte vara praktiskt” och ni vet när något så enkelt kan bli en total ögonöppnare för en? Precis så var det där citatet för mig. Jag är en praktisk människa. Om jag skulle vinna en miljon skulle jag betala av några lån och sedan investera nästan allt som är kvar. Nästan allt jag gör, gör jag med hänsyn till framtiden och vad som kan ske. Det innebär i många fall att nutiden inte är lika rolig och tillfredsställande som den skulle kunna vara eftersom jag hela tiden tänker på framtiden. Det är en utmaning för mig att hitta en gyllene balans där nuet är precis lika gyllene som framtiden är kittlande.

En av mina stora passioner här i livet är att resa. Om jag fick av mitt jobb skulle jag gärna ta ett halvår tjänstledighet och sedan upptäcka världen. Men vet ni vad jag tänker då? Jo, att jag missar sex månader av pensionssparande. Men nu när jag skriver detta blir jag nästan irriterad på mig själv, av främst två anledningar:

 1. Vem vet vad som händer inom några år, kanske kan jag inte resa längre? Då kommer jag vara så ledsen för att jag inte reste när jag kunde. Kanske gör jag en enormt lyckad investering och har pensionen säkrad? Då spelar ju mitt sparande ingen roll. Och så vidare…
 2. HUR kan något som ligger 50 år fram i tiden vara viktigare än att se världen idag?

Nu förstår ju ni att resa inte är den enda drömmen jag har, men det är ett lysande exempel på hur mina tankegångar går när jag börjar drömma mig bort. Hur löser jag det praktiska? Tänk om det påverkar min framtid negativt och jag ångrar mig senare?

• • •

Jag har ju nämnt att jag har haft en liten minikris och inte mått så bra den senaste tiden. En del bottnar i att jag känner mig svarslös inom många områden. Kanske är det många förändringar på kort tid som har skakat om mig.

När jag var i Oslo förra veckan tog jag fram mitt kollegieblock, la mig i sängen och började googla. Bland annat ville jag hitta ett sätt att ta reda på vad jag vill göra med mitt liv. Efter en timme var flera sidor ifyllda med allt ifrån mina passioner i livet, vad som gör mig glad, vad jag skulle kunna göra även gratis och mycket mer. Bland annat trodde jag att jag verkligen brann för att göra karriär och få en viss titel i mitt CV, men nu har jag insett vad som verkligen ligger bakom denna önskan vilket gör att jag har lättare att nå det målet… Jag tror det är bra och sunt att rannsaka sig själv och vart man är i livet då och då.

Även om du vet vad du blir glad av, skriv ner det i detalj. Det blir så tydligt då, och ännu bättre är att det blir lättare att rikta sina dagar och sitt liv mot att göra mer av det. I alla små beslut du fattar kommer dessa saker att finnas längst bak i ditt huvud och hela tiden påminna dig. Med andra ord kommer du att börja leva det liv du vill ha. 

Det bästa är att när du själv vet vad du brinner för och vad du vill göra med och i ditt liv är att du kommer att stå rakryggad och stolt när människor runt omkring dig ifrågasätter dina val. För det kommer de att göra! Men så länge du känner den där glöden inifrån kommer du klara det.

Nå sina drömmar

Share:

2 Kommentarer

 1. Lena
  01/17/2018 / 19:10

  Thowe du är så klok … du har fantastisk förmåga att sätta ord och tajmning på dina tankar och känslor. Jag kom på mig själv att sitta med ett leende på läpparna trots att du berättar att livet inte är på topp.

  Kramis ex sväris.

  • Thowe Wagner Larsson
   Författare
   01/19/2018 / 11:28

   Tack Lena, det var snällt sagt <3 <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.