Lisa Elmqvist, ostron, dubbelt firande och färska hallon i soffan

Enda sedan den eminenta skaldjursplatån vi fick till middag hemma hos Amandas föräldrar ute i Fågelbro för några veckor sedan har jag DRÖMT om skaldjur… Ostron, räkor, aioli, champagne… Suget har inte varit nådigt! Så när jag gick på semester omgång 2 firade vi dubbelt upp.

Jag gick förbi Saluhallen på torget efter jobbet och fick med mig sex ostron från tre olika platser, två hekto räkor från Smögen, en limeaioli och en fin bearnaisesås. Stod och samtalade med mannen över disken på Lisas och han sprang in i köket och löste en rödvinsvinäger till mina ostron också, fett snällt! Uppskattar verkligen när man får den där lilla extra servicen.

Åkte därefter till TC för att köpa bröd på Gateau, och fick lite lätt panik. Är så fantastiskt glad över att numera slippa Centralstationen; det är alltid trångt, stressigt och otrevliga människor. Sprang gladeligen ner till tunnelbanan igen efter att ha fått mitt bröd, haha.

hornsbergsstrandSå himla fin kväll, givetvis var en kvällspromenad på sin plats innan middagen.

ostron3Det tog ett litet tag innan jag fick in rätt rörelse för att öppna upp ostronen men efter första gick det som smort! (Öppnade inte med brödkniven, även om det ser ut som det på bilden, haha!)

ostron1

Oroa er inte, ostronen åt vi först så de hann inte bli varma av att inte ligga på en isbädd. ;-) Angående vilket ostron som smakade bäst så rangordnade jag så här: Utah beach, Ecailles D’argent, Fines de Claire Marenne.

Jag smakade ostron för första gången när vi var i Mexiko 2011 och avskydde det. Tyckte det smakade havsvatten och var slemmigt. För ett år sedan var vi i New York och inte heller då kunde jag mäkta med att gilla smaken… Men nu kan jag liksom längta efter det. Är det inte konstigt? Med citron och den där rödvinsvinägern blir det supergott. Det kanske inte räknas om man tillsätter smaker, men jag tänker mig att det är samma princip som att marinera en köttbit!

Ser fram emot att lära mig mer om skaldjur och mat överlag(!) – finns så himla mycket att smaka och lära sig. Allt från ursprung, varför det smakar som det gör, hur yttre faktorer påverkar, historien kring en maträtt, olika variationer osv… Man kan verkligen nörda ner sig om man är på det humöret…

Champagnen passade utmärkt till också. Det var en chansning, flaskan fick jag av brorsan när jag flyttade in i lägenheten och jag tänkte att vi lika gärna kunde dricka upp den i onsdags. Efter lite handskalade räkor, aioli och nybakat bröd stekte vi snabbt på ryggbiff (100 sekunder per sida) som serverades med en stor grönsallad och såsen jag köpte i saluhallen. Runt halv ett serverades efterrätten i form av Djurgårdsglass och färska hallon efter att ha varit iväg på ett litet besök i närheten. Bra onsdag!

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *