Läsarfråga: prata ekonomi i en relation

budget-1

mitt inlägg om privatekonomi fick jag en kommentar som handlar om hur man ska ta upp just den ekonomiska biten i en relation. Eftersom jag tror att fler funderar på samma sak så valde jag att svara i ett separat inlägg – det gör jag iofs med de flesta kommentarer, men just denna kändes lite mer “allmän”.

Det märks att ekonomi är ett jobbigt ämne att prata om. Vi har olika syn på ekonomi och har man olika synsätt på pengar i en relation kan det gå så långt att man tillslut inte klarar av att leva med varandra. Jag kom att tänka på situationen för något år sedan (tror jag) där en mor och dotter båda ansåg sig vara ägare till pengar som dottern skrapade fram på Triss i Nyhetsmorgon, men det var mamman som hade köpt lotten. Eller hur det nu var. Och nu pratar de inte ens med varandra. Klart som fan att man blir rädd för att diskutera pengar.

Så här lyder frågan:

J: Hej Thowe, Vilket bra inlägg! Jag och min pojkvän ska snart köpa lägenhet tillsammans. Vi båda pluggar, men min pojkvän driver också ett eget företag och på så sätt tjänar han betydligt mer än mitt CSN-lån och låga extrajobbs-lön. Hur tycker du att man gör i sådana situationer? För honom är det mycket enklare att lägga undan pengar till resor osv än för mig, just på grund av att han går ett program som tillåter betydligt mer jobb än mitt program. Jag vet inte ifall jag skulle våga/klara av att ta upp pengafrågan att dela upp procentuellt. Vi har en väldigt tur att vi kan få halva lägenheten av mina föräldrar = ingen amortering utan en månadskostnad på ungefär 2-3000kr för boende. Kram och gott nytt 2017!

budget-2

Först och främst, jag är verkligen med på att det känns tufft att ta upp pengafrågan. Man vill inte verka girig eller snål, samtidigt vill man heller inte att det ska vara orättvist. Att man själv behöver vända på varje krona medan ens partner kan äta ute varje dag, köpa nya kläder och unna sig saker. Det är jag helt med på. Jag ska försöka att förklara hur jag ser på det :)

Allt som har med typ ekonomi och avtal att göra ser jag inte på med mina förälskade ögon. Jag skulle aldrig i livet tro att min kille inte älskade mig bara för att (om) han vill ha ett sambo- eller äktenskapsavtal, till exempel. Och jag förväntar mig att min partner förstår att om jag vill ha något liknande är det ingenting som har med mina känslor för honom att göra. Vi vet aldrig vad som händer i framtiden, känslor är inte rationella och vi gör oss själva en stor björntjänst genom att blanda ihop romantik och känslor med annat. När man distanserar sig från dessa frågor är det lättare att se på dem med “nyktra” ögon.

Jag tror att en av de viktigaste punkterna i en relation, om man vill leva sitt liv med någon, är att man har en öppen och i många delar likvärdig syn på ekonomi. När man tänker på hur fundamentalt det är brukar det, åtminstone för mig, kännas lättare att prata om det. Egentligen, det är bara att göra det. Förstora inte frågan eller ämnet, utan ha det på den nivå det är.

Har ni diskuterat pengar på något sätt tidigare, kanske snuddat vid ämnet? Vet ni båda om vad den andra tjänar och har för utgifter? I och med att ni ska köpa en lägenhet ihop lär det komma naturligt att ni börjar diskutera utgifter; vilka nya utgiftsposter tillkommer? Har ni ett gemensamt matkonto eller betalar ni varannan gång? När ni börjar diskutera gemensamma nämnare är det mycket lättare att dyka in i hur mycket ni båda får in varje månad. Skriv upp allt i ett Excelark (eller bara på ett papper om Excel känns för pretentiöst) mellan er så ni båda ser vilka skillnader som blir.

Jag tycker det är svårt att ge dig ett bra svar. Ni båda är i starten av era karriärer och att ha eget företag som det dessutom går bra för är en stor eloge, något han såklart ska få njuta av efter att (förmodar jag) ha jobbat väldigt hårt en tid. Samtidigt läser du en utbildning som kräver mer och det är dessutom dina föräldrar som står på halva kontraktet till lägenheten.

Eftersom du tycker det är jobbigt att diskutera ekonomin skulle jag råda dig att börja med att säga att ni borde gå igenom den gemensamma ekonomin för lägenheten. Det är en oskyldig och ganska lättsam start. Oftast är det oundvikligt att ni glider in på resten, alltså vem som betalar vad, hur mycket ni tjänar osv. Det kan mycket väl vara så att din kille inte alls är bekväm med att prata ekonomi men då är det viktigt att du är drivande i frågan och bara poängtera att det är viktigt för er relation. Som jag skrev tidigare är det klokt att skriva upp detta vilket bör göra att han ser hur stor skillnad det är mellan er.

Nu ska jag inte dra alla relationer över en kam eller så, men personligen tycker jag det verkar lite trist om ena partnern lägger sina pengar på hög och låter den andra leva rejält tajt. Åtminstone om man har varit tillsammans ett tag och är säkra på sin relation. Jag menar, man vill väl ändå uppleva saker med sin partner och inte göra massor av saker på egen hand? Sen ska man självklart ha ett sparkonto var för sig (om man inte är gifta kanske:)) men att vara helt rabiat gällande varenda krona tror jag inte på. Om jag tjänar betydligt mer än min partner – och inte har skyhöga utgifter – skulle jag gladeligen betala lite mer än honom när vi reser iväg, går på en bättre restaurang eller vara den som köper något större till lägenheten. 

Jag menar inte att den ena ska vara någons pengako såklart, men ibland är det inte bara pengar som har värde heller. Kanske gör du mer grejer i lägenheten, du kanske kommer att tjäna mer pengar är honom om några år (och då är situationen den omvända!), osv…

Okej nu blev det här ett jättelångt svar… Men du! Det kommer gå toppen det här. Ta mod till dig och sätt er ner och prata. Se det som att du växer; allt som är jobbigt är i slutändan bra för dig och din personliga utveckling. :) Alla relationer är olika och det är bara ni som kan komma fram till vad som fungerar bäst för er. Han kanske till och med går och funderar på samma sak? Kram och lycka till! (Och btw, grattis till lägenheten! Vilken fantastisk gåva från dina föräldrar :))

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.