KonMari-metoden och vuxna män som beter sig som småpojkar

För ELLE Decoration skrev jag en artikel om Kon-Mari och hennes metod för hur man organiserar och strukturerar sitt hem. Som ni vet har jag rensat mina ägodelar flera gånger under det senaste året och jag älskar det. Jag känner mig så ren efteråt, haha. Jag har gått från att vara en samlare av högsta rang till att vara skoningslös när det gäller materialla ting. Det har också gjort mig bättre på att shoppa: jag impulsshoppar inte i samma utsträckning längre. Numera har jag en “on-going”-lista med saker jag vet att jag behöver eller verkligen vill ha och snubblar jag över något av detta när timingen är bra (t ex det är extrapris, ett kvalitetsplagg som är svårt att hitta osv) köper jag det på “impuls” – men det är i själva verket planerat. Är ni med? Det här ska dock inte förväxlas med att jag är organiserad när det gäller de saker jag gillar, hehe. Jag älskar att ha rent omkring mig men är inte pedant. Två olika saker, det här med att ha kära ägodelar och att sprida dem omkring sig…

Saker jag kunde spara tidigare:
– Kvitton från till exempel en middag som var SÅ trevlig, som ett minne (?).
– Instruktionsböcker, oavsett om jag använde/hade kvar saken eller ej. Dessutom finns i princip allt att hitta online nu, så det är onödigt att spara.
– En klänning som inte var så fin men som jag hade på mig under en fest/middag/dejt osv och därför inte vill slänga – men skulle troligtvis aldrig bära den igen ändå.
– En ögonskugga jag köpte när jag var 16 år och som säkert är full av bakterier idag men som ju… är så fin?
– Diverse skitssmycken, hygienprodukter (hej hotellschampo!) och accessoarer jag aldrig har använt.

Summa: SKIT. Släng allt!

Det jag egentligen tänkte komma fram till var att jag, i researchsyfte till artikeln, hittade flera amerikanska bloggare som skrev om den här metoden och det var häpnadsväckande många fruar som delade med sig av sina problem.

De problem de delade med sig av var dock inte att de inte orkade, ville eller kunde organisera utan att deras MÄN inte hade lust – och de fick en sådan huvudbry av att de inte visste hur de skulle göra med sina män att de blev tokiga. De skriver att de rensar ur mannens garderob, att han får komma tillbaka när de är klara och därefter ”välja ut några klädesplagg” han vill ha kvar osv. Att dessa fruar tar hela ansvaret. Inte bara för städningen, matlagningen, storhandlingen, barnen, hemmet i sak utan även MANNENS GARDEROB? Mannens liv över huvud taget? Det här är så långt ifrån min egen verklighet och jag är fantastiskt glad över att vi har kommit så långt att männen, åtminstone i mitt liv och generation, tar ansvar för vårt GEMENSAMMA (!) hem och liv – och inte förlitar sig på att jag som kvinna ska ta hand om allt. Heja er män som är vuxna män och inte småpojkar i vuxen ålder!

Det får mig också att tänka på Elaine Eksvärds blogginlägg om hur fruar/flickvänner blir en mamma för sina män/pojkvänner och vad det gör för relationen. Absolut läsvärt. (Jag har länkat till det blogginlägget i meningen.)

Share:

2 Kommentarer

 1. Annie
  03/22/2017 / 04:11

  Har inget med ditt inlägg att göra men vill fråga dig ändå eftersom jag tror du verkligen kan komma med bra tips.
  Jag håller på att planera en möhippa för en vän i Stockholm men har idétorka. Vad skulle du tipsa om vad man kan göra, äta och underhålla sig med en hel dag? Kram!

  • Thowe Wagner Larsson
   Författare
   03/22/2017 / 19:58

   Jag ska fundera och återkommer! :) Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.