Jul/nyår 2015 och 2017

Jag hittade en blogglista jag fyllde i 2015 och tänkte “Hur mycket skiljer det sig egentligen?” – en hel del! 

MAT & DRYCK

Favoriten på julbordet:
2015: Jag är inte särskilt vuxen av mig när det gäller julbord. Älskar verkligen den traditionella skinkmackan dagen innan julafton, när det är tända ljus, julmusik och mörkt utomhus… Så mysigt. Skinka, köttbullar, prinskorvar och rökt lax är typ favoriterna. Inte så roligt, va?
2017: Det är i princip samma favoriter i år som för två år sedan. Inte mycket har förändrats här.

Inte lika positivt inställd till:
2015: Sill. Försöker varje år, misslyckas varje år.
2017: Haha, ja – den där jäkla sillen. Och senap på skinkmackan. Ryser.

Dricker helst:
2015: Pappas hemmagjorda snaps och julmust. Om jag fick bestämma skulle Coca Cola vara bannlyst på julafton.
2017: Vin och julmust light.

Så här många julbord tar jag mig an i år:
2015: Två stycken utöver den mat som äts under julhelgen. Det är tradition att äta julbord med både mamma och pappa. Ett år var i Bad Gastein och åkte skidor kombinerat med julbordet – en ultimat weekend!
2017: Samma i år. Med mammas familj besöker vi Villa Aske som varje år och med pappas familj äter vi på Operaterassen.

Det mest delikata julgodiset:
2015: Jag äter allt. Knäck, chokladasken, juleskum osv… Mums.
2017: Chokladpraliner och mandelbiskvier.
bg

JULKLAPPAR

Här köper jag merparten av årets julklappar:
2015: NK. Där finns allt.
2017: Tidigare år har jag gått bärsärk när det gäller julklappsshopping, givetvis har NK varit perfekt då. I år tror jag det mesta kommer att shoppas online. Jag avskyr att bära kassar och trängas med människor, även på NK.

Det är fritt fram att inhandla mina julklappar här:
2015: Zara Home, Flygresor.se, Svenskt Tenn eller River Island.
2017: En hundkennel, Svenskt Tenn, Cervera, Stadium och Flygresor.se.

Min önskelista hittar du förresten här!

En julgåva jag alltid kommer minnas:
2015: Vet inte varför jag kom att tänka på denna, men jag var väl… 7-8 år och fick ett orange armbandsur från mamma & pappa eller någon i släkten. Minns att jag inte tyckte klockan var så fin, men ville inte visa otacksamhet eller göra någon ledsen.
2017: Nu kan jag ju inte säga något annat än den jag skrev ovan… Men en julgåva jag gett bort och alltid kommer minnas är Rom-resan jag gav till Jocke. Himla härligt. <3


Jag korar följande till årets julklapp:
2015: En drönare! Fatta vad COOLA grejer du kan göra med en sådan.
2017: Ett medlemskap på SATS. ;-)

Mitt bästa julklappstips – materiellt eller ej:
2015: En upplevelse, skräddarsydd efter personen du ska ge gåvan till. En weekend på spahotell, flyga helikopter, göra eget silversmide, gå spökvandring eller liknande.
2017: En resa. Helt klart det bästa, om du frågar mig.

TRADITIONER

Så traditionell är jag på en skala från 1 till 10:
2015: När det gäller julen är jag en 8-9.
2017: Svårt att säga. Det har luckrats upp allt mer och jag ser fram emot att skapa nya och egna traditioner när Jocke och jag får barn. Är jag hemma i Sverige vill jag ha en ganska traditionell jul men jag skulle inte ha något emot att fira den utomlands. Vi får se vad som händer de närmaste åren.

Den viktigaste traditionen är:
2015: Kalle Anka och julklappar! Ett år missade jag Kalle och det kändes inte alls som julafton. Och julklappar är ett måste. Inte för att jag måste ha saker, utan för att det är en stund att visa “jag har tänkt på dig och vill ge dig detta”.
2017: Haha, ja, julklappar är fortfarande viktigt. Kalle också, tror jag… So much for att vara vuxen!

Så julpyntar jag mitt hem:
2015: Båda mina föräldrar bor i stora villor där de pyntar på rejält. Älskar att de gör det. Hos mamma är det oftast traditionellt med guld, rött och grönt. Och en stor gran som katten brukar ha hunnit riva ner ett par gånger under december. Hos pappa är det hundra små tomtar och ljusslingor överallt. Det var en period då vi inte hade någon julgran utan istället ett “träd” i vardagsrummet som vi pyntade. Hemma hos oss har vi en gran som vi har huggit ner, en adventsljusstake och hyacinter.
2017: Det blir inte särskilt mycket pynt här hemma. Vi har – i princip – kommit överens om att vi inte ens ska ha en gran. Jag skulle gärna ha en, men bara om Jocke tar hand om den när den har vissnat, hehe… Förra året var det jag som stod och sågade (!) itu alla torra grenar med tusen granbarr överallt som följd. Nej, i år blir det nog 1-2 adventsljusstakar och några julstjärnor (blommor).

Julkort eller sms – så sänder jag mina julhälsningar:
2015: Sorry. Skickar aldrig julkort, har nog aldrig gjort det heller. Skickar sms till mina närmaste vänner men aldrig, aldrig, aldrig ett sms som går ut till samtliga i telefonboken. Herregud vad opersonligt. Minns ett år när både jag och brorsan fick samma sms av en bekant… Lite stelt. Gör inte sånt!
2017: Hehe, kom att tänka på situationen jag beskrev ovan nu. Jeppe gillade t o m den tjejen lite grann. Segt. Jag skickar inte julhälsningar på något annat sätt än jag gjorde 2015.

Tar mig an Kalle Ankas julafton på följande sätt:
2015: Kalle Ankas julafton ser vi hos mamma och jag kan tänka mig att det är jag som stressar alla med att hinna till soffan och titta, hehe. Troligtvis har vi precis spelat julklappsleken innan och mamma har som vanligt köpt små presenter i både Färjestadshopen och Djurgårdsditon… Efter Kalle är det julklappsöppning!
2017: Om jag ser Kalle Anka i år så är det hemma hos Jockes föräldrar. Jag tänker inte ha några invändningar på hur de firar sin jul utan kommer bara hänga med. :-)

JULAFTON

Så firar jag:
2015: Med tre familjer att ta hänsyn till är det alltid ett litet pyssel att få ihop det. Jag tycker det är betydligt skönare att fira jul såhär i äldre dar, som barn är man väldigt rädd för att såra någon eller göra någon besviken. Men i år kommer vi att vakna i vår lägenhet och äta frukost ihop. Sedan äter vi lunch och ser Kalle Anka hos mamma och framåt kvällen åker vi hem till Eddies föräldrar och sover där. På juldagen firar vi jul hos pappa.
2017: Jag och Jocke firar julafton med mamma den 23 december. Då är även Matilda och hennes familj med. Sedan sover vi hos oss och firar Jockes födelsedag på förmiddagen den 24 december innan vi båda åker hem till hans familj i Täby. Vi sover där och på måndagen, den 25 december, tar jag bilen och firar jul med pappas familj och farfar. Jag bestämde mig ganska tidigt för att jag ville göra så här i år. Mest för att jag vill vara med Jocke under hela hans födelsedag.

Önskvärd julvärd i rutan:
2015: Mikael Persbrandt <3
2017: ^ Eh? Jag vill se Susanne Reuter. Älskar henne.

Ser mest fram emot:
2015: Julklappsleken hos mamma, min svärmors mat och att sjunga julsånger med några järn innanför västen hos pappa.
2017: Julklappsleken spelar vi från och med i år hos både mamma och pappa! TAGGAD! Älskar lekar. Men är framförallt pepp på “innan julafton”-myset hos mamma, morgontimman med Jocke den 24, att få fira jul med hans familj och se vad de har för traditioner och vanor samt middagen den 25 hos pappas familj.

NYÅRSAFTON

Så ringer jag in det nya året:
2015: INGEN ANING. Just nu är jag typ orimligt sugen på att åka till Helsingfors och se JVM…
2017: Minns hur otroligt sugen jag var på att åka till JVM det där året. Tror t o m vi tittade på flygbiljetter och matchplåtar. I år åker jag och Jocke ihop med flera vänner och okända (!) till PALMA! HURRA!

Jag bär följande utstyrsel:
2015: Antingen en tajt, kort jävel eller en lång variant med urringning åtminstone åt ena hållet.
2017: Något jävligt glittrigt. Fancy pancy.

Ett nyårslöfte jag kommer – eller bör – avge:
2015: Finns så mycket att optimera men jag kommer foka på att vara tacksam och se saker ur en positiv synvinkel.
2017: Resa mer.

När jag blickar tillbaka på året som har gått kommer jag alltid minnas:
2015: Våren och sommaren där det hände så oerhört mycket för mig personligen och som tur var blev det tillslut bra.
2017: Att jag sålde min lägenhet, sa upp mig och fick ett drömjobb.

Ser fram emot detta nästa år:
2015: Konkret: resan till New York. Abstrakt: att profilera mig ännu mer.
2017: Alla möjligheter som finns. Jag har precis kommit på vad jag ska ge min bästa tjejkompis i 25-årspresent (hon fyller dock år i augusti, så det är ett tag kvar, haha). Men också frågor som: kommer jag vara kvar på SATS nästa vinter? Vart kommer vi att bo? Vart är vi i vår relation? SPÄNNANDE!

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *