Helstekt entrecôte med asiatisk dressing (med massor av lime och koriander)

Hej på er vänner! Här kommer ett middagstips som jag provade på igår. Hade noll inspiration och var verkligen inte sugen på samma mat och smaker som vi alltid lagar. Hos oss är nämligen dragon, timjan och basilika vanliga kryddor och det känns så trist just nu. Ni vet när man helt enkelt bara tröttnar på något… Har länge varit sugen på “fräscha” smaker som koriander (det är jag typ alltid, märkligt nog), lime och ingefära. Med ens slog det mig: asiatisk dressing! Såklart! Gick till ICA och kompletterade med några ingredienser innan jag satte igång. Så här gjorde jag, om någon av er vill testa!

Ingredienslista:

  • Olivolja (ca 0,5 dl)
  • Fisksås (ca 1 msk)
  • Ljus japansk soja (ca 0,5 dl)
  • Sesamolja (ca 1-2 msk)
  • Limesaft (ca 1 dl)
  • Koriander (1 kruka)
  • Vitlök (1-2 klyftor)
  • Färsk ingefära (ca 3-4 cm)
  • Chilifrukt (1-2 st)
  • Strösocker (ca 1 tsk)
  • Entrecôte eller motsvarande
  • Valfritt tillbehör, ex nudlar, grönsaker, potatisklyftor
  • Tips: pinjenötter är gott att ha i!

Gör så här:

1. Hacka koriandern och chilifrukten. Pressa vitlöksklyftorna, riv ingefäran och häll i sockret i en skål.
2. Häll ner limesaft och oljorna i samma skål. Smaka av.

3. Stek en hel entrecôte i en blandning av smör, olivolja och sesamolja. Ha på hög värme och låt den brynas rejält. Särskilt om ni har en så tjock bit som vi hade. Tror jag lät den ligga på i typ 15 minuter, allt som allt… Men tillslut skar jag den på hälften för att det skulle gå snabbare. Hehe. Vi var för hungriga!

4. Under tiden kan du förbereda tillbehören. Jag hade inte alls tänkt på detta så det blev en sallad till för vår del. Funkade det med!

5. När köttet har fått önskad temperatur, eller strax innan, stänger du av plattan, lägger köttet på ett annat underlag och låter det vila i några minuter. Skär sedan upp det i tunna skivor och ringla dressing över. Servera genast, mums!

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *