Fira två jobb och tankar kring vad framgång verkligen betyder

Igår mötte jag upp Sofia för en after work på CremeNybrogatan. Vi firade att vi båda har fyllt år och att vi båda har fått två drömtjänster – heja oss! Sofia blev t o m headhuntad och fick en skräddarsydd tjänst, det är GRL PWR alltså!

Vi pratade om så himla intressanta samtalsämnen och när hon frågade mig om jag ansåg mig vara framgångsrik fick jag tänka efter innan jag svarade. Min första reaktion: “Nja, hade jag fått tjänsten som Sverigechef hade jag kanske svarat ja på den frågan” – men så tänkte jag om och insåg att vad framgång innebär är subjektivt och olika för alla. (Jag är väldigt glad och stolt över mitt nya jobb, men vad jag vill få fram är att man/jag hela tiden jämför sig/mig med de som har kommit längre och nått en högre position istället för att se till mig själv.) Säg att jag skulle få rollen som Sverigechef. Sen då? Är det global chef jag ska bli för att känna mig framgångsrik? Och sen? VD? Är framgång att du har landat den fetaste tjänsten och fått en rejäl löneökning, och i så fall – när når man framgång, om man alltid ska nå en högre position? Fråga dig själv; vem har det fetaste jobbet? USA:s president? Är man inte framgångsrik om man inte har det fetaste jobbet?

Framgång för mig är att nå mål jag sätter upp för mig själv. Och det är olika för vilken period i livet jag är i. Kommer instinktivt att tänka på när jag bestämde mig för att skriva teoriprovet på förmiddagen på min 18-årsdag och köra upp på eftermiddagen. Stod där kl. 16 och hade körkortsbeviset i min hand. DET var framgång.

Att vara frisk anser jag dock inte vara framgång, eftersom det i vissa fall inte är något jag kan styra över själv. Till exempel, om jag drabbas av cancer, är jag inte framgångsrik då? Nej, det går inte att addera alla vinklar av hälsa i begreppet “framgångsrik”. Det är enkom saker jag jobbar själv för. Hälsa i den betydelsen att jag når mina mål, som att springa milen under en timme, räknas in. Men inte sådant jag inte kan styra över.

För mig innebär det att vara framgångsrik att jag kan…

… Tjäna så pass mycket att jag kan leva den livsstil jag vill utan att oroa mig. 

… Ha en givande, kärleksfull och lycklig relation med J.

… Gå och lägga mig på söndagskvällen och se fram emot måndagsmorgonen på jobbet.

… Utmana mig själv i såväl karriären som i privatlivet utan att det känns jobbigt. 

… Vårda mina vänskaps- och familjerelationer och låta dem blomstra. 

… Ha en bostadssituation som jag trivs i och inte behöva välja plan B eller C.

… Ha fria kvällar och helger och tillbringa tid med pojkvän, familj och vänner.

… Träna flera gånger i veckan utan att känna stress över att jag tar tid från något annat.

… Nå de mål jag har satt upp för mig själv, till exempel att nå en viss lön eller ansvarsområde.

Dessa är de punkter jag kommer på just nu. Vad är framgång för dig?

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.