“Du som har sett på ishockey under hela ditt liv?”

Under eftermiddagen har jag skrivit ett arbetsprov som jag ska skicka in lite senare inför en intervju imorgon. Jag kom att tänka på hur de senaste åren i min karriär har sett ut. Den här tjänsten är nämligen annorlunda från mina tidigare. Någon gång under sen tonår blev jag på allvar intresserad av ha sport och idrott som yrke, något jag innan dess mest sett som en dröm.

När vi under utbildningens gång skulle välja tre arbetsplatser att ha lia på (lärande i arbete = praktik) föll det sig naturligt att jag valde företag där jag såg en möjlighet att jobba med sport och kanske till och med få anställning på efteråt. Jag tror jag skrev i bloggen att mitt drömjobb var att projektleda Vinter-OS men innan dess har det varit allt från sportjournalist till TV-reporter till kommunikationsansvarig för Tre Kronor.

Som sportintresserad tjej har jag allt som oftast blivit bemött med glada tillrop och de företag jag har varit i kontakt med har snarare sett mig som en nytänkande resurs än en bekräftelsekåt tjej. Annat har det varit med bekanta som istället tvekat på huruvida jag tittar på männen som spelar boll och inte på spelet i sig. Men nåväl, en viss skepticism har väl aldrig skadat någon. Jag har fått bevisa mitt intresse för sport inte bara en gång och det trots att jag har jobbat med två av Sveriges (Nordens i ena fallet!) ledande varumärken inom segmentet. Minns t o m en fest för många år sedan där en vän sa att jag hade det lättare för att jag “kunde knulla mig till en högre position” om jag ville. Snark.

När jag för inte mer än något år sedan började röra mig bort från sportens värld och istället fått upp ögonen för livsstil, kvinnor och mode blev jag väldigt förvånad av reaktionerna. Nu blev jag istället dömd åt andra hållet! Det råder nämligen inte bara fördomar mot kvinnor som gillar det ytliga utan även mot kvinnor som gillar sport. Och de går sällan på fest tillsammans, om man säger så.

Eftersom jag nu hade riktat mig in på sport under i stort sett hela min “vuxna” (och korta!) karriär ställdes många frågor om jag verkligen hade koll på detta; Livsstil… Kvinnor… Mode. “Du som 25-årig kvinna, vad kan du om livsstilen en kvinna har? Du som har sett på ishockey under hela ditt liv?”

Jag har skrattat åt detta så många gånger. Och åt mig själv! Men det är bara att kasta de svettiga hockeyhandskarna, rulla upp träningsjackans armar och bunkra upp med skavsårsplåster till klackskorna. Hålla käft och leverera helt enkelt!

 

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.