Mat & dryck

Drinktrender 2019 – och 3 svenska drinkar

Även om kalla januari inte skriker drinkar eller rosévin på samma sätt som en solig uteservering i maj eller en sen semester i augusti så är det ändå den här tiden på året som vi börjar prata om trender inför kommande säsong. Och det är inga tvära kast från förra året.

Inför 2018 pratade jag med prisbelönta bartendern Josephine Sondlo för mitt jobb på ELLE Mat & Vin och de stora trenderna hon förespådde var hållbarhet, lägre alkoholhalt och att hemmabaren gör comeback.

Inför 2019 fortsätter vi på samma spår. Det som är intressant när det gäller trender är att alla områden följer varandra. Drink- och barscenen är inte frånkopplad från resten av världen där vi pratar återvinning, lokalproducerat och hållbart. Vad vi tidigare har kallat för hälsotrend är numera en självklar del av vår livsstil och vi räknar inte längre alkohol per krona utan vill dricka gott till maten utan att för den sakens skull bli berusade. Gällande lokalproducerat tittar vi på vad vårt eget land har att erbjuda i form av råvaror.

Jag tänker: lingon från skogen, rabarber från trädgården eller varför inte äppelmust från granngården? Eller min favorit: basilika och jordgubb. Odla båda hemma, i trädgården eller på balkongen. Det blir en riktigt god drink senare i sommar!

För dig som vill testa att göra trendiga drinkar hemma vill jag tipsa om att fokusera på lokalproducerat (svenskt) och lägre alkoholhalt.

Här är mina svenska recept!

Gin & Tonic på svenskt vis

4 cl Svensk Gin, t ex Stockholms Bränneri Dry Gin
12 cl Tonic Water, t ex Swedish Tonic Water
Ca 10 st lingon (eller: 1 msk lingonsylt)

Häll i is och gin i ett glas. Toppa med Tonic Water och lingon. Eventuellt: häll is, gin och lingonsylt i ett glas. Toppa med Tonic Water.

Hjortronbellini

1/2 dl färska (eller tinade) hjortron
1 msk socker
Champagne (eller Richard Juhlins alkoholfria, mousserande vin)

Mixa hjortron och socker till en puré. Klicka i champagneglas och fyll upp med bubbel.

Äppelmust med rosmarin och citron

Lokalproducerad äppelmust
Färsk rosmarin
Citronsaft efter smak (jag älskar citrus och har gärna mer än man ”ska”, så testa dig fram!)
ev. 1 tsk strösocker

Mortla rosmarin och ev. lite strösocker i ett glas. Häll i ca 1 tsk citronsaft och fyll upp med äppelmust. Rör om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *