Att köpa lägenhet i Stockholm – det stora lägenhetsinlägget

Som ni vet har jag lagt ner oerhört mycket tid på att jämföra lägenheter, söka igenom Hemnet, gå på visningar och ringt mäklare för förhandsvisningar.

Excel har varit min största vän de senaste veckorna och jag har analyserat allt från procentuella höjningar under budgivningar till slutpriser i området till bästa investeringarna till hur jag (“jag”, eh) kan renovera osv. Herre-GUD säger jag bara.

Jag kan konstatera detta:

1. Jag hatar Stockholms bostadsmarknad. Hatar, hatar, hatar.

2. Folk är tokiga just nu. Är det amorteringskravet som folk hetsar upp sig kring eller är det bara en sån period? Folk är galna.

3. Gör en lista över vad du prioriterar. Tunnelbanelinje? Balkong? Stort kök? Separat sovrum? Våningsplan? Läge i fastigheten? Osv. Håll dig till den och var ärlig mot dig själv.

4. Vill du ha en lägenhet i Stockholm? Då måste du agera fort som fan. Ring mäklaren så fort en lägenhet är ute på Hemnet, be om förhandsvisning. Jag har ringt mäklare en timme efter att lägenheten kommit ut på Hemnet. Skit i att du är “på”, det är så här marknaden fungerar. Om inte du gör det gör någon annan det.

5. Har du fått en förhandsvisning? Då måste du ge ett pris som en betydligt högre än utgångspriset, något som får säljaren att känna att det är värt att strunta i en budgivning. Men du måste bestämma dig direkt, oftast samma dag. Det är snabba bud i Mellerud (Stockholm)!

6. Ingen förhandsvisning, däremot en visning och budgivning? Bestäm ditt maxpris innan en budgivning sätter igång. Och satsa stenhårt. Höj inte med 10 000. Höj rejält.

Tänk på det här:

Är du ljudkänslig? Jag har varit på lägenhetsvisningar där lägenheten har varit SÅ fin, men legat precis vid porten eller vid hissen. Då stängde jag dörren och bad någon av mina föräldrar att stänga hissdörren eller porten för att se om jag hörde ljudet från lägenheten. Gjorde jag det var det ingen idé att buda. Sånt går inte att lösa. I lägenheten som jag och Eddie har bott i är porten PRECIS i vägg med vårt sovrum. Har verkligen stört mig på det, även om jag har vant mig vid ljudet efter 3,5 år.

Lilla berättelsen:

Två dagar innan jag köpte min lägenhet var jag på en egen förhandsvisning på en liten lägenhet på Södermalm, Högalidsgatan. Den var på 18 kvm, var fin men hade ett kök från typ 50-talet. Det var TOKLITET, hade en ugn och spis som var så gamla att jag trodde de skulle gå sönder samma dag. Ingen fläkt. Kylen var en liten kylbox under köksbänken. MEN! Den hade en superfin, stor balkong som ni ser på bilden nedan. Med sol från lunch till kväll. Och fläkt går ju att sätta in. Osv.

Jag fick OK på att riva den lilla väggen mellan kök och allrum vilket möjliggjorde att bygga om köket, med ny spis och stor kyl och frys.
högalidsgatan södermalm

Så jag la ett bud över utgångspris (utgångspris var för övrigt 1 950 000 kronor, för 18 kvm, ett kvadratmeterpris på 108 333 innan budgivning…). Mäklaren kollade med säljaren. Hon ville ha några hundratusen extra. Jag pratade med mina föräldrar. Tänkte att det var ett galet pris, men läget är trendigt (bra när jag ska sälja!), den har balkong (!), är väldigt fin. Ringde mäklaren.

Sa: OK, jag kan lägga det priset. Vi kör! (Var dock så jävla nervös, vad gör jag? Är detta rätt? Kommer jag ens få tillbaka mina pengar när jag säljer?!)

Han sa: Fan vad kul, jag pratar med säljaren och ringer upp dig strax. Vi kör kontraktskrivning på lunchen imorgon.

*

Klockan var runt nio på kvällen. Halv elva hade jag inte hört något. Frågade om säljaren hade ångrat sig, fick till svar att mäklaren skulle höra av sig tidigt morgonen efter då säljaren inte hade pratat med sin pojkvän.

*

Halv elva dagen efter ringde jag och frågade vad som försiggick, vi skulle ju skriva till lunch.

Han sa: de vill ha 50 000 kronor mer.

Jag sa nej. Mäklaren pratade med säljaren igen och sa “Vi möts på hälften?” – ÖVER SMS. Blev så förbannad att jag i princip bad de båda dra åt helvete och att jag inte var intresserad av lägenheten alls längre, oavsett pris. Tycker det är ett sjukt, girigt spel vissa mäklare håller på med och det här var bara ett tecken på att lägenheten inte var rätt för mig.

(Det värsta? Att de ville ha lägenheten såld för 144 444 kronor per kvadratmeter. Alltså, 18 fucking kvadratmeter med ett kök som höll på att falla ihop. Jag gick i taket, såklart.)

Under samma förmiddag hade jag kontakt med en annan mäklare som sålde min fd kollegas lägenhet på Gärdet. Jag berättade att jag var nära på att köpa en annan lägenhet men hade börjat tvivla.

Sa: jag vill ha förhandsvisning. Går det?

Hon, mäklare nr 2: Ja, vi kan lösa det asap. Säljaren vill ha x miljoner för att sälja innan visning, lika bra att vara ärlig direkt.

Jag sa då att jag ville ha det priset bestämt, att det inte höjs efter att jag sett lägenheten. Det är det priset eller inget alls.

Mäklaren var helt med på noterna. Jävligt bra mäklare.
gärdet balkong

I fredags morse, innan jobbet, åkte jag till Gärdet och gick runt området i 40 minuter. Kände in energin. Atmosfären. Det kändes bra. Hade magont av nervositet. Fick se lägenheten.

Föll direkt. Det här är mitt hem. Mäklaren var underbar. Hon körde inget säljsnack, var oerhört vänlig och varm, lät mig känna in lägenheten och stressade inte.

rindögatan 30

En liten del av lägenheten som är rymlig, ljus och helt underbar

Vi skrev kontrakt på lunchen. För samma pris som hon hade sagt innan. SÅ agerar en bra mäklare.

Så nu flyttar jag till Gärdet, den 1 juni. Är så himla nöjd och tillfreds med detta. 24 kvadratmeter, balkong och 70 meter till tunnelbanan. 
Caroline Gergils på Fantastic Frank är hon ni ska anlita.

 

Just det! Angående mina tips i början av inlägget. Det jag har prioriterat när jag har tittat på lägenheter var:

– Möjlighet att ha både kyl och frys, inte ett frysfack. Varför? För att jag lagar mat hemma och vill ha möjlighet att frysa ner lådor och grönsaker. Det är även en kostnadsfråga, jag vill inte äta ute varje dag.

– Antingen breda fönsterkarmar eller en balkong. För känslan av att lägenheten inte är allt för liten och att jag vill kunna sitta antingen på fönsterkarmen en varm kväll eller på balkong.

– Tunnelbanjelinjen. Jag jobbar på Östermalms torg, går ut på Stureplan och har min bästa vän i Hornstull. Så den röda linjen var helt klart bäst! <3

– Golvet. Jag ville ha ett gammalt sekelskiftsgolv.

– Ett badrum som inte är med Stockholmsdusch – eller möjlighet att göra om. (Stockholmsdusch är en dusch som i princip är ovanför toalettstolen för att badrummet är så litet att det inte rymmer en duschkabin. Det är i princip en liten garderob med toalett, dusch och handfat.)

Jag har inte prioriterat investeringsfrågan lika högt. Hade jag gjort det hade jag behövt välja ett område som fortfarande växer. Gärdet är ett mellanting tror jag, det är fortfarande relativt låga priser (för att vara Stockholms innerstad) men det är inte det snabbast växande området i Stockholm. Är dock övertygad om att jag har gjort en riktigt bra investering. Jag kommer att fräscha upp badrummet och göra om köket och redan där höjs priset. Är väldigt väldigt nöjd med mitt köp – det känns helt rätt i hela kroppen. Det hade jag nog inte kunnat säga om jag köpte den på Högalid. :)

Share:

2 Kommentarer

  1. 04/29/2016 / 09:51

    Jättegrattis, så kul! Väntar på inflyttningsfestsinbjudan. ;)

  2. Chris
    07/04/2016 / 21:00

    Jag hittade denna blogg när jag googlade på “Jag hatar Stockholms bostadsmarknad”. Kul att du hittade något du blev nöjd med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.