🍷 Listan om vin 🍷

I vilken situation är ett glas vin som allra bäst?

– På en restaurang, gärna utomhus, i Italien efter en dag av solbad och salt hav. Ett fylligt, riktigt smakrikt rödvin, bara en liten mängd i ett riktigt stort glas. Lugnet i kroppen som bara finns när tankar på jobb och vardag är som allra längst bort. På bordet står enkla, lokala råvaror som smakar bättre än någonting annat. Och så vinet då. Inte mycket som går upp emot detta. Jag gillar verkligen när varje pusselbit av helheten samspelar, inte bara när jag bjuds på ett glas vin under en aw så att säga.

Är du en sån som kan mycket om vin?

– Nej, inte alls egentligen. Jag brukar köra på de druvor jag gillar men kan ingenting om årgångar eller distrikt. Det är nu jag ska bocka av en punkt på min bucketlist: att gå på vinkurs!

Frågar du personalen på systemet om hjälp?

– Nej, så gott som aldrig. Brukar googla och läsa vin- eller matbloggar om jag vill ha inspiration/guidning.

Går du på fina etiketter eller beskrivningarna på skyltarna?

– Jo men det gör jag. Tycker det är märkligt att folk skrattar åt att man gör det? Eller gör folk det fortfarande? Förr var det så iaf. Det visade att man inte hade koll. Men liksom, snälla rara människor. Har man producerat ett hejdundrande vin så skapar man ju fan inte en FUL etikett. Är min mening i alla fall.

Bästa röda vinet?

– Jag har inget favoritvin utan går oftast på druvsorter som Pinot noir och Syrah – och sedan googlar jag mig fram, hehe. Testar gärna nya viner, har ni några tips?

Bästa vita vinet?

– Jag gillar ju inte alls smöriga viner, något jag däremot tyckte om när jag var yngre. Vill gärna ha ett torrare vin nu, och helst iskallt. Struntar i att det ska vara en viss temperatur för att alla smaker ska komma fram. Iskallt, tack! Jag gillar Riesilng och Sauvignon Blanc när det gäller druvor.

Vad köper du när du ska lyxa?

– Pol Roger eller Taittinger, alltid champagne.

Bästa cavan?

– Campo Viejo för att dricka som det är (alltså inte i en Aperol spritz, t ex) eller Cava Blanc de Noirs (den som också har 1+1=3 på etiketten).

Bästa champagnen?

– Älskar Pol Roger och har haft den som min favorit sedan jag började uppskatta champagne.

Finaste vinglasen?

– Jag älskar riedelglas och vill gärna byta ut de glasen vi har just nu. Jag samlade på Essence-serien tidigare men nu vill jag ha mer runda och tunna glas.

Hur tänker du när du kombinerar vin med mat?

– Jag försöker vara så noga som möjligt och googlar alltid på vintips som kan förbättra matens smaker.

Dricker du nånsin bib?

– Ja, det är väl klart, men har inte köpt en bib på ett par år. Mest för att vi inte dricker så mycket vin hemma så det känns lite onödigt. Köpte iofs rosévin på bib när jag var singel och bodde på Gärdet, det var perfekt när jag fick besök av tjejerna haha.

Jobbar du halvflaskor?

– Nej, aldrig.

Vin på vardag eller helg?

– Jag tänker att jag gör både och, men ärligt talat är det sällan någon av oss öppnar en flaska vin en vardag.

Hur har ditt vindrickande utvecklats över åren?

– Gud vad detta låter pretto, men i brist på annan beskrivning: jag ser vin på ett annat sätt än jag gjorde tidigare. När jag var yngre kunde jag köpa en flaska lättdrucket vin att ha till förfesten utan att egentligen bry mig om varifrån det kom eller hur det egentligen smakade. Idag dricker jag vid sådana tillfällen cava eller drinkar. Sommaren är ju alltid rosévinssäsong, men om man tänker enbart vitt och rött så  har mitt vindrickande utvecklats på så sätt att jag främst njuter av det till mat. Så det blir mer en helhetsupplevelse. Men ska inte sticka under stolen med att jag ibland kan sukta efter ett iskallt glas vitt på en aw, så det händer det med. ;)

Share:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.